Shift Delete haber sitesinin yaptığı bir röportaj da Türkiye’de ki bir gerçek gün yüzüne çıktı diyebiliriz. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Arıak’ın ortaya attığı fikir ile Türkiye’de ki internet kullanıcılarının daha sağlıklı bir hizmet almasının yolu açılmaya başlanmış olabilir. Turkcell, Vodafone ve Turksat gibi internet servis sağlayıcılarının bir araya gelerek alt yapılarını birleştirmelerini ve maliyetlerini düşürmeyi hedefledikleri bir birliktelik ortaya çıkıyor.
Burada ortaya konulan sorunların en temelinde müşterilerine ulaşmak isteyen firmaların belirtilen sokakta alt yapılarının olmamasından dolayı hizmetlerini götüremedikleri belirtiliyor. Bunun için belediyeden gerekli izinlerinin alınıp kazı çalışmalarının yapılması ve kullanıcıya verilecek hizmet için bir alt yapı oluşturulması gerekiyor. Peki, o sokakta bir alt yapı var ise ve sadece farklı bir firma olduğu için o alt yapıyı kullanmayıp yeniden alt yapı oluşturmak zorunda olan firmanın katlandığı maliyetin bir israf değil midir? Yani gereksiz yere ikinci bir yatırım yapılmış oluyor. İşte Ortak Akıl denilen fikir bu sorunu ortadan kaldırmak ve buradan kazanılacak kazanç ile interneti daha fazla kullanıcıya ulaştırmak istiyor.
Bilin bakalım bu öneriye kim hayır dedi?
Teklif bilindiği kadarı ile şuanda Turkcell, Vodafone ve Türksat tarafından kabul edilmiş durumda. Teklifin Türk Telekom’a da yapıldığı ancak Telekom’un kendi çıkarları doğrultusunda bu fikre sıcak bakmadığı için birliğe katılmadığı söyleniyor. Alt yapı kiralama servis hizmetlerinde Türk Telekom’un tek başına söz sahibi olduğunu düşünürseniz bu fikir kendilerine büyük zarar verecektir. Yani Telekom’un sevecen televizyon reklamları başka, fikri başka işliyor.
Adil kullanım kotası konusunda insanlarımızın çektiği derdi ise bir kenara atmak olmaz. Uygulama ilk ortaya çıktığında durumun BDDK tarafından zorunlu kılındığı bildirilerek bütün firmalar bu durumdan sıyrılmıştı. Şimdi ortaya çıkıyor ki bu durumun oluşmasına sebep internet servis sağlayıcılarıymış. BDDK’nın yaptığı son çağrılara bakılır ise kendileri de adil kullanım kotası konusunda bir iyileştirme istiyor.
Konuyla ilgili röportajın videosunu aşağıda bulabilirsiniz.
Bir yanıt yazın