NASA, insanlar Mars a gitmeden önce oraya iniş alanları, yollar , binalar, hangarlar inşa edecek robotların yapılmasını finanse edecek.
Marsa gittiğimiz zaman yollara ihtiyacımız olacak. Ama önce uzun vadeli yerleşimciler oraya varıp bizim için inşa yapacaklar. NASA ‘da Bir mühedis finasn programının başında , alt yapının yerinde olduğundan emin olmak için çalışıyor.
Kaliforniya’nın Southern Üniversitesinde çalışan Dr. Behrok Khohnevis, Ay ve Mars roprağına kurulacabilecek makinleri yapmaya başladılar. Geçen ay NASA Bu sistemin nasıl çalıştığı ile ilgli bir video hazırladı. Fakat Dr. Khohnevis e göre kendisi ve ekibin henüz yolun başında olduğu ve herleyin daha yeni başladığı.
Khonenevis “Eğer yatırım alamaya devam ederlerse bu işi devam ettirebileceğiz” ve ” Ne kadar çok zor problemle uğraşıyor olsak ta , onları çözdükçe bu işi yapmaktaki memnuniyetimiz giderek artacaktır” diyor.
Khonenevis’in kariyer planlamasında hiç bir zaman uzayda inşaat yapmak yoktu. 14 yıldır mühendis olan Khonenevis 3 boyutlu yazıcılar üzerinde çalışıyor. Robotlara 3 boyutlu yazıcılar takılarak uzayda kullanışlı ve dayanıklı binalar inşa etmeyi sundu. bazı sorular Malzemeyi nasıl taşıyacaklardı. Mars ta betonu nereden bulacaklardı? ve Çalışan robotlardan birisi bozulsa dünyadaki mühendisler ne yapacaklardı?
Mars toprağında dünyadaki ne oranla 4 kat daha fazla kükürt olduğunu söyleyen Khonenevis. Sülfürü kayarla işleyerek malzemeler üretilebileceğini söyledi. Mars’taki ve aydaki Kumun dünyadaki deniz kumuna göre oldukça aşındırıcı ve kükürt beton yapma işini zorlaştırıyor.
Bütün bunlara rağmen uzayda inşa etmek dünyada inşa etmeye oranlara çok daha avantajlı. Aydaki yer çekimin dünyadakinin 6 da 1 i kadar ve bu malzemenin inşa edilip, Ay’dan Mars’a taşınmasını dünyadan çok daha kolay kılıyor. Ay’da inşa edilirken cihazlar arızalanırsa dünyadan aya gitmek Mars’a gitmekten çok daha hızlı ve kolay oluyor. Bir kez parçalar üretildikten sonra montajı çok daha az zahmetli.
Robotların bu işin üstesinden geleceğine inanan Khonenevis, “belki ben hayatım boyunca bir para kaynağı bulmaya çalışacağım. Yaptığım şeyi paylaşmaktan mutluyum ve bir gün bu yapılanları birilerinin kulladığı duymayı umuyorum” diyor.
Resimler :Mars via Wikipedia
Bir yanıt yazın